GÁZTERV.info
KAPCSOLAT

A gázterv

Gázterv köteles tevékenységnek minősül, ha átalakítási munkálatokat kívánunk végezni az otthoni gázrendszeren. A tervet az illetékes szolgáltatóhoz kell benyújtani, a munkálatok csak a jóváhagyás után kezdhetők meg.

Tájékozódjon weboldalunkon!
Ismerje meg az árakat, és az elkészítés menetét!
Rendelje meg a munkánkat!
Adja le megrendelését online vagy telefonon!
Pontosítjuk a tervezési feladatot.
Minden kérdésére válaszolunk a helyszíni konzultáción
Elkészítjük a tervdokumentációt.
A feladat nagyságától függően 5-10 munkanap.
A jóváhagyott tervet eljuttatjuk Önhöz.
Határidőre megkapja a gáztervet papíron és digitálisan.
Telefonon tartjuk a kapcsolatot.
Ha utólag kérdése merül fel, részletesen eligazítjuk!
A gázterv a kivitelezési munkák alapja

A gázterv a tervezett állapot mellett dokumentálja a meglévő állapotot, és az esetleges bontási munkákat is. A gázrendszerről készült terven szerepelnie kell a hőtermelő berendezés megjelölésének (gyártó, típus, egyéb adatok), a szerelési munkálatok és betartandó szabványok megnevezésének.
A gázszolgáltató csak olyan tervre adhat engedélyt, amelynél az összes szerkezet megfelel a hatályos szabványoknak és előírásoknak. Ezek közül a legkritikusabb elem a kémény, ennek felújítása/átalakítása a legköltségesebb munkarész is lehet.

Hova kell beadni a gáztervet?

A gáztervet a szolgáltatást nyújtó gázművekhez kell beadni (Földgáz elosztási üzletág, Tervellenőrzési Osztály).
Ha a dokumentáció hiánytalan és a tervezett kialakítás minden előírásnak megfelel, a terv elfogadására 15 napos határideje van a gázműveknek. Ha a terv nem felel meg, akkor vagy hiánypótlás, vagy átdolgozás szükséges. A beadást követően érdemes rendszeresen érdeklődnünk az ügyintézőnél az elbírálás állapotáról. A gázterv beadásához több egyéb dokumentum is szükséges (pl. megrendelőlap, kéményvizsgálati vélemény), ezekről a szolgáltatónál lehet tájékozódni.
Ha a tervet a szolgáltató elutasítja, de a megbízó úgy ítéli meg, hogy ez indokolatlan volt, felülvizsgálatot lehet kérvényezni a Területi Műszaki Biztonsági Felügyelőségnél.

Szaktanácsadás
10 000 Ft
Helyszíni mérnöki konzultáció,
ha bizonytalan,
vagy kérdései vannak
Érdekel
Gáztervezés
110.000 Ft-tól
konzultáció
tervezés
MEO
Részletesen

Mikor kezdhetők meg a munkálatok?

A kivitelezés csak a jóváhagyott gázterv birtokában kezdhető meg és a munka során szigorúan be kell tartani a tervben foglaltakat. Ha kivitelezés során valamilyen módosítási igény lép fel, akkor a tervet a tervezővel módosíttatni kell. Ha ez a tervmódosítás a műszaki biztonságot is érinti, akkor a tervet újra engedélyeztetni kell a gázszolgáltatóval is és csak ezután folytatható a kivitelezés. A gázóra leszerelését a Műszaki Ellenőrzési Osztálynál lehet kérvényezni.

Hasznos tipp: legalább három vállalkozótól érdemes ajánlatot kérni a munkák elvégzésére, ugyanis a díjakban akár többszörös eltérés is mutatkozhat. Nem feltétlenül a legolcsóbb kivitelezővel járunk jól; mindig előre tisztázzuk, hogy milyen munkarészeket tartalmaz az ár, milyen garanciális feltételekkel.

Műszaki-biztonsági felülvizsgálat

A munkák elvégzése után a gázművek műszaki ellenőrzési osztálya (MEO) az elkészült rendszert ellenőrzi, és tanúsítványt állít ki számunkra. A MEO szakembere a beállástól (tervezési határ) kezdve, a tervet követve felülvizsgálja az egész rendszert. Ellenőrzi a mérőóra kialakítását, a csövezést, rögzítést, lejtést, a készülék bekötését. Három nyomáspróbára kerül sor: szilárdsági, tömörségi és készülék tömörségi. Ezután már csak a csövek festése, illetve esetlegesen a védőszekrény kialakítása végezhető. A MEO szolgáltatása az első alkalommal ingyenes, de ha a felülvizsgálat hibát talál, a további kiszállások díjkötelesek. A sikeres műszaki felülvizsgálatot követő 6 munkanapon belül a gázművek szakembere beindítja a szolgáltatást.

Tudjon meg többet a felülvizsgálatról

A kazáncsere teljes engedélyezési eljárása, várható határidők és költségek

Várható időtartam Várható költség
Kémény kivitelezés (amennyiben a jelenlegi nem megfelelő) min. 0-2 hét esetenként jelentősen változó
Kéményseprői szakvélemény a végleges állapotról (minden esetben kell) 2-4 hét a kérvényezés után 8000 Ft-tól (részletek)
Gázterv készítés, konzultáció a mérnökkel általánosan 10-15 munkanap 110-180.000 Ft (tervezőtől függően)
A gázterv elbírálása a szolgáltató által, engedélyezés a beadást követő 15 napon belül díjmentes
Kivitelezés: gázszerelés és a kazán telepítése min. 2-3 hét esetenként jelentősen változó
Műszaki-biztonsági ellenőrzés (MEO) min. 2-4 hét díjmentes / átalakítástól függően díjköteles 0-50.000 Ft
Fogyasztói vezeték üzembe helyezése a szolgáltató által a műszaki-biztonsági ellenőrzést követő 6 munkanapon belül díjmentes
Garancia indítása: a gyártó szakembere beüzemeli a készüléket. 1 hét ingyenes (bizonyos gyártóknál díjköteles)

A kémény: méretetés és szakvéleményezés

A gáztervet beadni csak végleges kéményseprői szakvélemény birtokában lehet. A szakvéleményt csak akkor adja ki a kéményseprő-ipari közszolgáltató, ha a megvalósult állapot garantálja az egészségre ártalmas égéstermék biztonságos elvezetését.
Csak az a kémény vehető használatba, amelyet a megfelelő technológia és előírások betartásával javított egy jogosultsággal rendelkező kivitelező.

A munkálatok elvégzése után a kémény felelős kivitelezője nyilatkozatban rögzíti, hogy a megfelelő technológiát betartották, és előírás szerinti anyagminőségeket alkalmaztak. A használatot csak a kivitelezői nyilatkozat benyújtása után hagyja jóvá a gázmű, így kiemelten fontos hogy jogosult kivitelezőt válasszunk a kémény korszerűsítésére.

Érdemes tudni:

Egy jelenleg használatban lévő kémény nem feltétlenül elégíti ki az új telepítésre vonatkozó jogszabályi előírásokat. Ez gyakran azt eredményezi, hogy a meglévő kialakítás nem helyezhető üzembe a fűtési rendszer átalakítása után. Tipikus példa erre az oldalhomlokzati füstgáz kivezetés, ilyet ugyanis már nem engedélyeznek a gázkazánokhoz. Ilyen esetben - ha kazánt kívánunk cserélni - mindenképp meg kell oldani a kémény tetősík fölé történő kivezetését, ami akár a beruházási költség többszöröse is lehet.

Hasznos tipp: meglévő rendszer esetén, még a felújítás előtt mindenképp javasolt szakvéleményt kérni a kéményseprő-szolgáltatótól, mely tartalmazza az adott kémény pontos állapotát és a gázterv benyújtásához elengedhetetlenül elvégzendő átalakításokat.

Nem engedélyköteles egyszerűsített kazáncsere

Engedély helyett csak bejelentéshez kötött a kazáncsere, ha a jelenlegivel megegyező teljesítményű és besorolású berendezésre váltunk. Az egyszerűsített eljárás feltételeiről olvasson részletesebben!

A gyártói garancia a gázkazánokra

A gázkazán garanciája az üzembe helyezés dátumától kezdve érvényes.  A gyártók csak akkor vállalnak garanciát a termékre, ha a cég akkreditált szakembere ellenőrzi a bekötést. Ennek díja márkafüggő, a prémium termékeknél általában ingyenes. Mindenképp érdemes az adott gyártónál tájékozódni.

A gázterv elkészítésének ideje

Lakások és családi házak esetén általában 5-10 munkanap alatt készül el a terv. Bonyolultabb esetekben a tervezési munka több időt is igénybe vehet, de erről minden esetben előre tájékoztatjuk az ügyfeleket.

Mit tartalmaz a terv?

A tervdokumentáció rajzi része a függőeleges csőterv és az alaprajz. Egy műszaki leírás keretében pontosítjuk a rajzon nem ábrázolható paramétereket, szabványos előírásokat. Csatoljuk a felelős tervezői nyilatkozat, amely a készítő mérnök szakmai kompetenciáját hivatott igazolni. Érdemes tudni, hogy a hő- és áramlástechnikai (kémény) méretezés nem része a dokumentációnak. A csőhálózat dokumentálása mindig a gázfogyasztó készülékig történik, a fűtési rendszerre a tervezés nem vonatkozik. A rajzokat az illetékes gázszolgáltató előírásainak, és az adott feladatnak megfelelő tartalommal készítjük el.

Tegye fel kérdését!
Goda János
okl. épületgépész-mérnök
Gali András
épületenergetikai szakmérnök
gazterv.info © 2017-2024 Minden jog fenntartva.