GÁZTERV.info
KAPCSOLAT

Tudjon meg mindent
a gázterv készítéssel kapcsolatban!

Gázterv készítés

Gázszerelési munkák végzéséhez kötelező engedélyezett gáztervvel rendelkeznünk. Tudja meg mit tartalmaz egy ilyen terv és hogy milyen díjon készül! Tovább

Kéményméretezés

Tüzelőberendezések, kazánok kéményének méretezése, szaknéven hő- és áramlástechnikai méretezés

Szaktanácsadás

Tegye fel kérdését szakképzett mérnökeinknek és segítünk eligazodni a kapcsolódó témákban is! Tovább

Nézze meg az árakat!

Gázszerelési munkálatokat kizárólag a gázszolgáltató által engedélyezett tervek alapján lehet végezni Magyarországon. Gáztervet csak a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett szakági mérnök készíthet.

A gázterv bemutatása egy látványos minta segítségével.

Tervköteles tevékenységnek minősül egy új gáz-fogyasztói rendszer létesítése vagy a meglévő rendszer módosítása. Ilyen munka például a kazáncsere abban az esetben, ha nyílt égésterű készülékről zárt égésterű készülékre váltunk.

A terv tartalma:

Olvasson tovább

Szervezze meg a kazáncserét!

Ismerje meg a kazáncsere és a kapcsolódó engedélyezés menetét!

1

Gázterv készítése

A gázszolgáltatóhoz benyújtandó gáztervet csak kamarai jogosultsággal rendelkező épületgépész készítheti el.

2

Kivitelezés az engedélyezett terv alapján

Ha a gáztervet beadtuk és a gázszolgáltató jóváhagyta, el lehet kezdeni a csőszerelést és a kazán telepítését.

3

Műszaki-biztonsági ellenőrzés (MEO), gázszolgáltatás megindítása

Ha elkészült a kivitelezés, kérvényezni kell a műszaki-biztonsági felülvizsgálat elvégzését, a beüzemelés ez után történhet.

A gázterv

1. Konzultáció
2. Tervezés
3. Átadás

A gázterv a gázszerelési munkálatok végzésének legalapvetőbb dokumentuma. Ábrázolja a meglévő és a tervezett állapotot, műszaki leírás keretében ismerteti az alkalmazott anyagokat, technológiákat és szabványokat.

Az elkészítés ideje

A munkák átfutási ideje 10-15 munkanap. A feladat bonyolultságától függően a határidő változhat, de ezt minden esetben a megbízás felvételekor előre pontosítjuk.

Hogyan kell engedélyeztetni a gáztervet?

A gáztervet az illetékes gázszolgáltatóhoz kell beadni. A tervellenőrzési osztály köteles 15 munkanapon belül kiértékelni a tervet, és ha az előírásoknak megfelelő, akkor engedélyezni. Ha valamilyen szempontból nem felel meg a terv, akkor visszautasítják átdolgozásra, esetleg hiánypótlást írnak ki. Fontos tudni, hogy amíg a terv nincs jóváhagyva, a kivitelezés nem kezdhető meg. Ez természetesen csak a gázrendszert érintő munkákra vonatkozik, a környező épületszerkezetek (fal, vakolat, csempe, vízvezetékek) tetszőlegesen bonthatók vagy építhetők.

Gázterv részletesen

A tervezés folyamata

Gáz MEO »

A gázszolgáltatás igénybevétele csak a kivitelezés átvételét követően lehetséges. A biztonsági felülvizsgálatot a gázmű műszaki ellenőrzési osztálya (MEO) végzi el, és csak abban az esetben ad ki pozitív jegyzőkönyvet, ha a rendszer az élet- és vagyonbiztonság tekintetében a követelményeknek megfelelő.

EPH jegyzőkönyv »

Az Egyen Potenciálra Hozás (EPH) jegyzőkönyv kötelező része a gáz-műszaki átvételhez szükséges dokumentumoknak, és így mindenképp szükségünk lesz rá a használat megkezdéséhez. A vizsgálatot jogosult villamosmérnök végezheti el.

Egyszerűsített kazáncsere »

Bizonyos gázszerelési munkálatok nem tervkötelesek, tehát tervező mérnök bevonása nélkül is el lehet végezni őket. Az egyszerűsített eljárásra akkor van lehetőség, ha csak kazáncserét végzünk a gázvezeték átépítése nélkül, és az új gázkazánunk a régivel azonos méretű és besorolású.

A kész gázterv engedélyeztetése

Ha a megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök elkészítette a gáztervet, a tulajdonos vagy a mérnök is benyújthatja engedélyezési felülvizsgálatra a gázszolgáltatóhoz. Abban az esetben, ha a fogyasztói rendszernek csak egyes részeit érinti a változtatás, a tervnek elég csak a változással érintett részeket dokumentálnia. Ilyenkor a tervezőnek mellékelnie kell egy nyilatkozatot, hogy a változás nem befolyásolja a rendszer biztonsági állapotát. A szerelési munkák a tervek szerint végezhetők, a jóváhagyástól számított két éven belül. Ha a két év letelik, a tervet újra felül kell vizsgáltatni.

Segítségre van szüksége?
Goda János
okl. épületgépész-mérnök
Gali András
épületenergetikai szakmérnök
gazterv.info © 2017-2024 Minden jog fenntartva.