GÁZTERV.info
KAPCSOLAT

EPH jegyzőkönyv

A gázszolgáltatók Egyen Potenciálra Hozás (EPH) jegyzőkönyv meglétéhez kötik a gázkészülékek üzembe helyezését.

A gázhálózatra csak akkor csatlakozhatunk a készülékkel, ha villamos biztonsági szempontból is kielégítjük a követelményeket. Az EPH vizsgálat megtekintésből és jegyzőkönyv kiadásából áll, ilyenkor semmilyen szerelési vagy kivitelezési munka nem történik. A munka célja, hogy elektromos szempontból vizsgálja meg a kérdéses gázberendezést, illetve az ehhez kapcsolódó cső és erősáramú hálózatot.

Mi az EPH?

Egy összekötő vezeték rendszerről van szó, amely megakadályozza, hogy a rendszer fém elemei között potenciál különbség, és így kisülés veszély alakuljon ki. Egy elektromos szikra akár robbanást is eredményezhet, ha épp gázszivárgás is van a helyiségben.
Az egyen-potenciálra hozó vezeték-rendszer villamosan összeköti a gázfogyasztó készülékek testét, a házi fémhálózatokat, valamint a földelt fémtárgyakat.

Milyen esetben kötelező az EPH jegyzőkönyv?

Magyarországon a gázszolgáltatók

az EPH jegyzőkönyv meglétéhez kötik. Tehát, ha Ön gázhálózatra szeretne csatlakozni, nem csak a gázvezetékekkel kapcsolatos biztonsági követelményeket kell betartania, hanem a villamos biztonsági szempontokat is. Gáznyomás alá helyezni csak EPH-ba kötött hálózati szakaszokat lehet.

Mikor nem kell?

Olyan gázkészüléket, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, csak olyan helyen szabad felszerelni, ahol a gázcső hálózat be van kötve az épület egyen-potenciálra hozó hálózatba. Ha azonban a gázkészüléket meglévő csőhálózatra kívánjuk csatlakoztatni - nem engedélyköteles csere esetén, ennek ellenőrzése elhagyható.

Segítségre van szüksége?
Goda János
okl. épületgépész-mérnök
Gali András
épületenergetikai szakmérnök
gazterv.info © 2017-2024 Minden jog fenntartva.